Буковинським селянам нікуди здавати м’ясо
У багатьох селах Буковини вирощування городини та відгодівля худоби – основне заняття, адже роботи місцеві не мають. Тому єдине, що їх годує – це продукти власного виробництва. Та якщо раніше селяни охоче вирощували свиней, продавали м'ясо і заробляли на цьому, то зараз займатися цим стало зовсім невигідно.
- Свинину взагалі нікуди здати. А в нашому селі здавна вирощували свиней і худобу. Зараз, аби продавати свою свинину на ринку, треба безліч дозволів. Звичайних селян з хорошим домашнім м’ясом не пускають на ринки ні контролери, ні конкуренти, - каже секретар сільської ради с. Хряцька Герцаївського району Анжела Абабій. - Доводиться здавати його перекупникам, які платять лише 18 гривень за кілограм живої ваги та 25 - чистої свинини. Селянам це дуже невигідно, адже аби виростити свиню, доводиться витратити чималі кошти.
Сільський голова с. Керстенці Хотинського району Василь Харкавчук зізнається, що вигодувати свиню важко і дорого. Дедалі рідше селяни годують худобу натуральними кормами. Здебільшого місцеві здають свиней перекупникам, по 20 гривень за кілограм живої ваги, та деякі везуть у с. Клішківці і самотужки продають на ринку.
Закупівельники теж визнають, що ціни на свинину впали.
Закупівельник свиней Іван Папук розповідає, що вартість живої ваги свині дещо знизилась. Зараз за кіло платять 18 гривень, раніше давали 20. Та селяни стали рідше здавати худобу.
Продавати м'ясо самотужки набагато вигідніше. Адже кілограм свинини на ринку вартує 35-60 гривень, залежно від частини. Та, окрім супровідних документів, селянам необхідний транспорт, аби перевозити м'ясо.
Часом селяни все ж везуть м'ясо на ринки, проте тільки на сільські, знайти місце на чернівецьких важче і заплатити за нього доведеться більше.
- Місць у м’ясному відділі не вистачає тільки перед святами, а так, селянин - фермер, який має всі документи, може звернутися до адміністрації ринку та легко отримати місце, - стверджує заступник директора ринку «Центральний» Олександр Сапунов. - За один день доведеться заплатити приблизно 35 гривень. Та вартість залежить від того, скільки місця займає товар, скільки днів продаватиме фермер. У ціну входить плата за світло, експлуатацію холодильників (якщо товар не продався), прибирання.
Джерело: vidido.ua.