Iнформаційно-розважальний портал Буковини!
Наші групи:
Пошук по сайту: РеєстраціяВхід

Реклама

Тут інформери, реклама або інша додаткова інформація ...

Новини

Презентація вижницьких майстрів

 
У художньому музеї відкрилась виставка відомих буковинських художників  Валерія Жайворонкова (живопис) та Віри Андрич (вишивка).
Варто зазначити, що на цьому заході було багато представників коледжу це директор, викладачі та учні, а також родина, яка підтримує наших митців.
 
Пан Валерій талановитий художник-живописець кілька десятків років працював на педагогічній ниві, займаючи різні посади в тому числі і директора коледжу з навчальної і наукової роботи, а також, з 2005 по 2010 рік був заступником декана факультету „Образотворче і декоративно-прикладне мистецтво" Чернівецького національного університету.
 
 Сьогодні не можливо точно підрахувати скільки художніх робіт, майже за півстоліття, нараховується у творчому доробку художника. Валерій Павлович - учасник майже 80 художніх виставок в Україні та за кордоном. Можна лише здогадуватись: сотні, а може, тисячі художніх творінь „вийшли" з-під пензля талановитих рук митця, завдяки його неймовірній наполегливості та працелюбству і „зупинились" у музеях і приватних колекціях України та далеко за її межами: Чехії, Румунії, Бельгії, США, Франції, Польщі, Іспанії, Німеччині тощо. Починаючи з 1967 року і до тепер Валерій Павлович Жаворонков веде активну виставкову діяльність.
Не одне покоління митців у галузі декоративно-прикладного мистецтва виховав митець, його цінні й змістовні поради, мудрі думки і прагнення допомогти молодому художнику пам’ятає кожен студент факультету і дякує за добро і підтримку. А також передав свій талант у спадок: донька Вікторія – доцент кафедри художнього ткацтва Косівського інституту декоративного і прикладного мистецтва.
 
Біографія: Валерій Павлович Жаворонков народився 13 березня 1940 року в селі Мукша-Боришковецька (нині Кам'янка Кам'янець-Подільського району Хмельницької області) в сім'ї селян. Початкову освіту здобув у рідному селі. 1957 року закінчив середню школу в Кам'янці-Подільському.
У 1957–1962 роках навчався на відділі художнього килимарства Вижницького училища прикладного мистецтва в Чернівецькій області. Серед його педагогів був живописець Яків Очеретько. Після закінчення училища Жаворонков працював у 1962–1967 роках учителем малювання і креслення середніх шкіл № 1 і № 2 у Вижниці.
Від 1962 року навчався заочно на відділі оформлення друкованої продукції (графіки) Українського поліграфічного інституту імені Івана Федорова у Львові (нині Українська академія друкарства). Закінчив інститут 1968 року. Педагоги з фаху — Валентин Бунов, Ростислав Сильвестров.
Від 1967 року працював викладачем рисунку і живопису Вижницького училища прикладного мистецтва (нині Вижницький коледж прикладного мистецтва імені Василя Шкрібляка). Був директором (у 1981–1985 роках), заступником директора цього навчального закладу.
 
Про вишивки Віри Андрич - заступника директора вижницького коледж прикладного мистецтва імені Василя Шкрібляка варто сказати окремо.
Сьогодні вишиванка - не лише традиційна українська сорочка, але й ознака стилю особливо у пані Віри. Зараз все більше людей носять вишиванки та не так багато можуть створити ексклюзивну сорочку власними руками. Коли переглядаєш роботи пані Віри то складається враження, що тут працювала чарівниця, яка своїм талантом занурює нас пересічних відвідувачів у чарівний світ райдуги чарівних кольорів такої тонкої я б сказав ювелірної роботи.
 
Вона є учасник багатьох виставок також є ученицею  Валерія Жайворонкова.
Про її першу персональну виставка можна, ще  говорити писати, але варто самому її переглянути.
Виставка триватиме що 10 березня.
Степан Карачко, краєзнавець 

0 коментарів
Коментарі (0)
оновити код Додати коментар:
Ім'я:
Код:
зареєстровані користувачі не вводять код перевірки (зареєструватися).
вхід для зареєстрованих користувачівВхід