45 людей отруїлося у ресторані на Кіцманщині
Впродовж 03-05 жовтня 2016 до Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» надійшли термінові повідомлення про звернення 45 хворих з ознаками харчової токсикоінфекції (підвищення температури тіла, нудота, блювота, пронос), які вживали страви на весіллях (01.10.2016, 02.10.2016) в закладі ресторанного господарства с. Дубівці Кіцманського району Чернівецької області.
Серед 220 осіб, які були на весіллі 01.10.2016, до обласної клінічної лікарні госпіталізовано 6 дорослих з діагнозом: харчова токсикоінфекція.
Серед 280 громадян, які перебували на весіллі 02.10.2016, та продовжували святкування 03.10.2016, захворіло 39 осіб, в тому числі 3 дитини. До Кіцманської центральної районної лікарні госпіталізовано 26 хворих, в тому числі 3 дитини. До обласної клінічної лікарні госпіталізовано 1 хворого. Решта 12 хворих від госпіталізації відмовились та отримують відповідне амбулаторне лікування.
Станом на 1600 годину 05 жовтня всього зареєстровано 45 хворих: на стаціонарному лікуванні перебуває 33 хворих, з них - 3 дітей. В обласній клінічній лікарні - 7 хворих, в Кіцманській ЦРЛ – 26 хворих, з них - 3 дітей. 12 хворих лікуються амбулаторно.
З метою встановлення причин виникнення, факторів передачі, визначення меж та масштабів поширення спалаху Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» було розпочато невідкладне епідеміологічне розслідування випадків гострих кишкових інфекцій.
В ході епідеміологічного розслідування відібрано залишки харчових продуктів та страв на бактеріологічне дослідження. Відібрано змиви кухонного, столового, та розділового інвентарю, обладнання на наявність патогенної та умовно-патогенної мікрофлори. Також відібрано воду на бактеріологічне, фізико-хімічне та вірусологічне дослідження. Обстежено обслуговуючий персонал на носійство патогенної та умовно-патогенної мікрофлори.
В епідеміологічному розслідуванні беруть участь працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.
З 05.10.2016 року діяльність закладу ресторанного господарства призупинена (власник закладу надав гарантійного листа про припинення роботи закладу до завершення епідеміологічного розслідування).
Проведення профілактичних та протиепідемічних заходів продовжується. Про це повідомляє Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».
Про це повідомили у прес-службі ЧОДА.